Fri frakt over 1000 NOK & 30 dagers fri retur
Svensk design og kvalitet
Vurdering på 4,6 og 600 000+ anmeldelser
Cart icon
Dame
Herre
Tilbehør
Guider
Tilbud

Hva du skal ha på deg på ski

29. november 2023

Gjør du deg klar for en spennende dag i bakken? Enten du er en erfaren skikjører eller skal på fjellet for første gang, er det viktig å vite hvordan du skal kle deg for å få en komfortabel og hyggelig opplevelse. I denne omfattende guiden tar vi deg gjennom de viktigste elementene i skiklærne, slik at du kan holde deg varm, tørr og klar til å carve de fineste nedfartene.

Slik lager du lag på lag for ski- og snowboardkjøring

Det finnes ikke én løsning som passer alle når det gjelder påkledning til skibakken. Temperatur- og værforholdene kan variere sterkt avhengig av hvor du befinner deg. I tillegg vil aktivitetsnivået ditt variere i løpet av dagen. Mens du sitter stille i skiheisen og fryser, øker pulsen og aktivitetsnivået når du kjører nedover, og du blir varm og svett. Nøkkelen er å kle seg lagvis. Deretter kan du regulere kroppstemperaturen under ulike forhold ved å legge til og trekke fra lag.

Underlag

Underlaget gir varme, men dets primære funksjon er å transportere bort fuktighet fra huden. Vi anbefaler merino- eller syntetiske undertøy til skikjøring. Syntetiske undertøy er mer slitesterke og har svært gode fukttransporterende egenskaper, mens ull er naturlig luktresistent og varmeregulerende.

Velg vekt på underlaget avhengig av temperaturen ute og hvor lett du fryser eller blir varm. Lette og mellomtunge undertøy er vanligvis best til skikjøring.

Smarte underlagsfunksjoner for skikjøring

  • Underlagsbukser i kalvelengde for å unngå overflødig stoff i skiskoene.

  • Integrert balaklava for å hindre at kald luft når huden din i nakken.

  • Halv glidelås i nakken for bedre ventilasjon når du blir varm og svett.

Mellomlag

Mellomlaget isolerer og bidrar til å holde deg varm på kalde dager. Vi anbefaler en fleece og/eller en lett, isolert vest under skijakken. De har et høyt varme-til-vekt-forhold, noe som betyr at de varmer uten å være for store. Hvis du har en isolert skijakke, trenger du kanskje ikke et mellomlag.

Smarte mellomlagsfunksjoner for skikjøring

  • En hel glidelås gjør det enkelt å skifte lag i løpet av dagen.

  • Den høye halsen uten hette stenger ute kjølig luft og er perfekt under skijakken.

Ytre lag

Det finnes to ulike typer yttertøy til skikjøring: skallbekledning og isolerende bekledning. Når det gjelder skiklær, gir isolerte alternativer innebygd varme og enkelhet, men kan være mer voluminøse og mindre pustende. På den annen side gir skallbekledning allsidighet, pusteevne og tilpasningsmuligheter, men krever effektive lag på lag for å holde varmen. Valget avhenger av hva du foretrekker av varme og fleksibilitet i bakken.

Hva du skal se etter i en ski- eller snowboardjakke

  • Skipasslomme: Gir deg enkel tilgang til skipasset ditt når du står i heisen. Du trenger ikke å ta av deg hansker eller votter!

  • Innermansjetter med tommelhull: Myke innermansjetter med tommelhull er enkle å ha på innsiden av hansker og votter og forhindrer at kald luft eller snø kommer inn i jakken.

  • Nettlomme for hansker eller votter: En stor nettinglomme på innsiden av jakken er en praktisk og pustende måte å oppbevare hansker eller votter på når du tar en pause. Nettingen gjør at våte eller fuktige hansker tørker mer effektivt, og fanger ikke opp snø eller fuktighet inne i lommen.

  • Pudderskjørt: Et pudderskjørt, eller snøskjørt, fungerer som en barriere rundt midjen og hindrer snøen i å trenge inn i jakken eller buksene - en god egenskap når du faller eller begir deg ut i dyp puddersnø.

  • Hjelmkompatibel hette: På vindfulle og kjølige dager i bakken er det perfekt å heve hetten mens du har på deg hjelmen for å hindre at kald luft trenger inn i klærne.

  • Ventilasjonsglidelåser: Når du blir varm og svett, er det ikke sikkert at pusteevnen på klærne klarer å holde følge. Ventilasjonsglidelåsene under armene sørger for at varm og fuktig luft kommer raskere ut, noe som forbedrer fukthåndteringen og forhindrer overoppheting.

  • Vind- og vannbeskyttelse: Skijakken bør minst være vind- og vannavvisende. Men hvis du ofte faller eller blir våt, kan det være bedre å velge en vanntett skijakke.

Hva du skal se etter i en ski- eller snowboardbukse

  • Bibs: Den høyere designen gir en sikrere passform og forhindrer at snø kommer inn i buksen. Men de er også mer utfordrende å komme seg ut av i forbindelse med toalettpauser.

  • Snøgamasjer: Snøgamasjer er innvendige mansjetter med strikk som du kan feste godt rundt skistøvlene. De hindrer snøen i å trenge inn i buksene eller støvlene.

  • Forsterkninger ved ankel og nederkant: Tøffe skrapebeskyttere og forsterkede nederkanter gir økt slitestyrke og beskyttelse mot skarpe kanter.

  • Forsterket sete: Forsterkning ved setet gir ekstra beskyttelse når du setter deg ned i snøen eller skiheisen.

  • Ventilasjonsglidelåser: Lukker raskt ut varm og fuktig luft inne i skibuksen for å forbedre fuktighetsreguleringen og forhindre overoppheting.

  • Vind- og vannbeskyttelse: Du bør i det minste ha en vind- og vannavvisende skibukse. Men hvis du ofte sitter eller faller i snøen, vil en vanntett bukse gi deg bedre beskyttelse.

Tilbehør til skikjøring

Skisokker

Velg knestrømper i fukttransporterende syntetiske fibre eller ull for å sikre behagelige og tørre føtter på skituren. Den tettsittende passformen forhindrer at sokkene sklir ned og strammer, mens den strategisk plasserte dempingen på leggen, hælen og tærne bidrar til å absorbere støt og minimere smerter under lange skiøkter.

Halsvarmer eller balaklava

Halsvarmere eller balaklavaer er allsidig tilbehør som hindrer kald luft i å trenge inn i jakken, slik at du holder deg varm og beskyttet mot vær og vind. Velg materialer som puster og transporterer bort fuktighet, som fleece, ull eller syntetiske blandinger. Mange halsvarmere og balaklavaer kan brukes på forskjellige måter for å passe til ulike værforhold.

Hansker eller votter

Skihansker eller votter bør være vanntette for å beskytte hendene mot våt snø og vind. De bør også være isolerte for å gi ekstra varme. Syntetisk isolasjon er et godt valg siden det er hurtigtørkende og mer fuktbestandig enn dun. Hansker gir vanligvis bedre fingerferdighet enn votter, siden hver finger er isolert individuelt. Votter, derimot, gir overlegen varme, spesielt under ekstremt kalde forhold.

Smarte funksjoner for skihansker eller votter

  • Forsterkede håndflater og fingre gjør hanskene eller vottene mer slitesterke, slik at de tåler slitasjen ved skikjøring.

  • Lange mansjetter med borrelås- eller cinch-lukning hindrer snøen i å trenge inn i hanskene eller vottene og holder håndleddene varme.

  • Håndleddsbånd forhindrer at hanskene eller vottene blir borte hvis du ved et uhell mister dem.

Skibriller

Skibrillene skal gi klart syn og beskyttelse samtidig som de er komfortable. Se etter briller med mykt skumfôr som gir en behagelig tetning rundt ansiktet og ventilasjon som gjør at luften kan sirkulere inne i brillene. God luftgjennomstrømning og et antiduggbelegg forhindrer at det dannes kondens på innsiden av linsen, noe som sikrer klar sikt under alle forhold.

Hva er VLT?

VLT står for Visible Light Transmission og angir prosentandelen lys som passerer gjennom glasset. Linser med lavere VLT er mørkere og bedre egnet for lyse forhold, mens linser med høyere VLT er lysere og bedre egnet for dårlige lysforhold.

Slik kler du deg for ulike temperaturer

Varmt vær

0°C til +10°C

Når du går på ski i varmere strøk, er det viktig å kle deg i lette, tynne lag med fokus på fukttransportering og pusteevne. Slike lag på lag hjelper deg med å holde deg kjølig og komfortabel, selv når du er aktiv. Underlag i merinoull eller syntetisk materiale, mellomlag i fleece eller tynn ull og lette skalljakker og -bukser er alle ideelle valg for skikjøring i varmere vær.

Kaldt vær

0°C til -10°C

Når temperaturen synker, justerer du isolasjonsnivået for å holde varmen. Med et isolert ytterlag kan du velge et lettere undertøy for å unngå overoppheting når du er aktiv. Med en vest som mellomlag kan du isolere overkroppen uten å legge til ekstra masse som kan begrense armbevegelsene dine. 

Ekstremt kaldt vær

-10°C og lavere

Når det er minusgrader, er det viktig med lag på lag. I stedet for å bruke ett tykt ytterlag kan du bruke flere lag som holder deg varmere og tørrere. I tillegg gir et skallag bedre værbeskyttelse og pusteevne enn isolerte klær. Denne allsidigheten er spesielt gunstig når temperaturen og

×