Fri frakt over 1000 NOK & 30 dagers fri retur
Svensk design og kvalitet
Vurdering på 4,6 og 590 000+ anmeldelser
Søk etter kategori, produkt, aktivitet..
Cart icon
Dame
Herre
Tilbehør
Guider
Tilbud

Veiledning til lag-på-lag-prinsippet

16. oktober 2023

Når du er ute i naturen kan det å kle seg riktig være forskjellen mellom et minneverdig og elendig eventyr. Uansett om du går på tur i vinterkulden, nyter høstens friskhet eller takler en brennende varm fottur på sommeren, er lagvis bekledning nøkkelen til komfort og tilpasningsevne.

I denne veiledningen viser vi deg kunsten å kle seg lagvis, og hvordan du regulerer kroppstemperaturen din ved å legge til eller fjerne lag. Med en riktig tilnærming vil du ha det komfortabelt og være klar til alle ulike værforhold året rundt.

Hvorfor blir vi kalde?

For å forstå hvordan du kler deg lagvis og hvordan det fungerer i praksis, er det viktig å forstå vitenskapen bak hvordan kroppen din mister varme til omgivelsene.

Stråling: Kroppen din avgir varme som infrarøde stråler. Når omgivelsene er kaldere enn huden din mister du varme. Ved å bruke isolerende lag og varm lue forhindrer vi dette.

Varmeledning: Varmetap ved direkte kontakt med kalde gjenstander eller overflater. Bruk varme sokker, isolerende lag og et vanntett ytterlag for å forhindre dette.

Varmekonveksjon: Varmeoverføring gjennom bevegelig luft eller væske. Når huden er utsatt for vind eller svette vil det forårsake konvektiv varmetap. Du kan forhindre dette med et fukttransporterende innerlag og vindtette ytterlag.

Fordampning: Varmetap gjennom fordampning av fuktighet, som svette. Under fysisk aktivitet eller når det er varmt svetter du for å avkjøle deg. Men når det er kaldt kan mye fuktighet få deg til å føle deg kald. Du kan motvirke dette med et fukttransporterende innerlag.

Trelagsprinsippet

Det å kle seg lagvis er en praktisk tilnærming til bekledning for friluftsaktiviteter, og sørger for at du har det komfortabelt og er beskyttet i alt slags vær. Det innebærer å bruke flere lag med klær som sammen hjelper deg med å holde kroppstemperaturen din optimal samt kontrollere fuktighetsnivået.

Lagvis bekledning er effektivt året rundt, og tilpasser seg ulike temperaturer og værforhold. Når det er kaldt kan du kle deg lagvis, slik at du holder deg varm uten at du blir for varm. Når det blir varmere kan du bare fjerne et lag eller to, slik at du avkjøler deg og er tørr.

Nøkkelprinsippet bak lagvis bekledning er å lage små luftlommer mellom hvert lag. Disse luftlommene fungerer som isolasjon og fanger opp varmen og holder deg varm. Denne tilnærmingen holder på varmen på en effektiv måte, og er mer effektivt enn når du har på deg kun en tykk ytterjakke.

Innerlag – kontroller fuktnivået

Innerlag har direkte kontakt med huden din, og har en grunnleggende rolle ved å transportere bort svette fra huden din på en effektiv måte. Dette er essensielt for å forhindre at du blir kald og det reduserer risikoen for at du får gnagsår.

Du kan velge mellom innerlag i mange ulike materialer og vektklasser. Ikke velg bomullsplagg som innerlag, fordi bomull holder på fuktigheten. I stedet bør du vurdere innerlag som er laget av materialer som merinoull og syntetiske stoffer, slik at du bedre kan kontrollere fuktighetsnivået.

Merinoull

●     Lavt til moderat aktivitetsnivå.

Merinoull isolerer og regulerer temperaturen på en naturlig og eksepsjonell måte, det holder deg varm når det er kaldt og transporterer bort fuktighet effektivt når du er aktiv eller når temperaturen stiger, og forhindrer at du blir for varm.

Merinofibre har også naturlig antimikrobielle egenskaper, det reduserer veksten av luktfremkallende bakterier. Derfor er merinoull et svært godt valg for langvarig bruk, uten at du trenger å bekymre deg for ubehagelig lukt.

Merinoullen har utmerket ytelse, men den har også en tendens til å være mindre holdbar enn de syntetiske alternativene og må vaske og tørkes mer skånsomt. Derfor velger mange merino-syntetiske blandinger for bedre holdbarhet.

Syntetiske materialer

●     Høyt aktivitetsnivå

Syntetiske innerlag er designet for å utmerke seg i krevende friluftsforhold. De har eksepsjonell evne til å transportere bort fuktighet, og transporterer svette raskt bort fra huden din, slik at du holder deg tørr. De hurtigtørkende egenskapene sørger for at du holder deg komfortabel under anstrengende aktiviteter eller i uventet regn.

Syntetiske innerlag har eksepsjonell holdbarhet, og tåler langvarig bruk og hyppig vask uten at det går utover ytelsen. Det er likevel verdt å merke seg at de kan lukte svette etter intense anstrengelser, og derfor må du vaske dem oftere, slik at de lukter friskt.

Mellomlag – isolerende og varmt

Mellomlag fungerer ved å fange opp luft inne i materialet, det skaper et isolerende lag som bidrar til å bevare kroppsvarmen. Mellomlagenes isolerende egenskaper innebærer at de har evnen til å fange opp og holde på luften. Jo mer luft lagene kan holde på, jo bedre er isolasjonsevnen.

Mellomlag er designet for å fange opp varmen uten å holde på fuktigheten. De fører fuktigheten til ytterlagene, og sørger for at du holder deg varm, selv under høyintensive aktiviteter. Denne pusteevnen gir deg optimal temperaturregulering under ulike friluftsforhold.

Fleece

●     Varierende værforhold

●     Høyt aktivitetsnivå

Fleece er kjent for et eksepsjonelt varme-til-vekt-forhold. Den isolerer betraktelig, slik at du holder deg varm, uten at den er klumpete eller tung, derfor er den komfortabel og allsidig under ulike friluftsaktiviteter.

I tillegg utmerker fleece seg med suverene fukttransporterende egenskaper, høy pusteevne og rask tørketid. Fuktigheten blir transportert bort, det er avgjørende for temperaturregulering under anstrengende aktiviteter.

Men fordi den ikke er tettvevd, beskytter den ikke mot vind. Derfor er det viktig å ha et vindtett ytterlag når det er vind.

Lettvektige isolerende jakker og vester

●     Kaldt og tørt vær
●     Lavt til moderat aktivitetsnivå.

Lette isolerende jakker og vester er flotte som mellomlag, ettersom de varmer på en eksepsjonell måte uten at de er klumpete eller veier mye. De er også enkle å presse sammen, slik at du kan ha dem med i ryggsekken.

Når det kommer til isolering har du to valg: dun eller syntetisk. Dunisolering har et høyere varme-til-vekt-forhold, men mister den isolerende egenskapen når den er våt. Syntetisk isolering er ofte mer holdbar og budsjettvennlig, selv om den kan være mer klumpete.

Skallag – værbeskyttelse

Ytterlaget, som også kalles skallaget, beskytter mot været. Det beskyttende nivået du trenger kan variere, avhengig av værforholdene. Det bør minst være vind- og vannavstøtende. Det er imidlertid nødvendig å ha et vanntett ytterlag i kraftig eller kontinuerlig regn.

Hardshell

●     Kaldt til vått vær
●     Beskytter mot kraftig regn og vind

Hardshell er allsidig ytterplagg, som på eksepsjonell måte beskytter mot ulike værforhold året rundt. De er spesialdesignet med en teknisk membran som gjør dem både vind- og vanntette, samtidig som de er pustende. I tillegg veier de lite og kan enkelt pakkes sammen, slik at de er perfekte å ha med seg i ryggsekken hvis det plutselig begynner å regne.

Softshell

●     Kjølig til kaldt vær
●     Høyt aktivitetsnivå

I motsetning til hardshell, mangler mange softshell-plagg en teknisk membran, derfor beskytter de ikke like godt mot været. Men dette betyr ofte at de har høyere pusteevne og er mer elastiske, derfor er de utmerket for intense aktiviteter. Softshell kommer i ulike vektklasser og tykkelser, noen har til og med fleecefôr for ekstra isolasjon. Alt dette gjør softshell til et allsidig valg av skallplagg når det er mildt ute.

Isolerende klær

●     Kaldt og tørt vær
●     Varierende og lavt aktivitetsnivå

Isolerende ytterlag er ideelle når det er kaldt og tørt vær, f.eks. på en klar vinterdag med lave temperaturer og ingen eller lett nedbør. De er best egnet for lavintensive aktiviteter, ettersom den ekstra isoleringen kan føre til at du blir for varm under intens trening. Det er også viktig å huske på at de fleste isolerende ytterlagene ikke er vanntette, derfor beskytter de kanskje ikke like godt når det er vått vær.

Kle deg lagvis for ulike aktiviteter og værforhold

Hvordan du kler deg lagvis på en effektiv måte, vil avhenge av vær, aktivitet og hvor lett du blir kald. Her er noen eksempler som kan hjelpe deg med å komme i gang!

Takle kulden når du står på ski eller snowboard

Når du sklir nedover bakkene på ski eller snowboard, kan intensiteten på aktiviteten og været variere. Derfor er det viktig å kle seg fleksibelt, slik at du ikke fryser eller blir for varm.

Innerlag: Ta på deg et fukttransporterende innerlag, helst noe som er tykt hvis det er kaldt ute. En blanding av merino og syntetiske materialer er perfekt fordi den er slitesterk, isolerende og har utmerket fuktighetskontroll.

Mellomlag: Fleece er et flott mellomlag når du skal stå på ski eller snowboard. Det er både isolerende og fukttransporterende, derfor er det perfekt for ulike intensitetsnivåer. Velg tykkelse avhengig av hvor kaldt det er.

Skallag: Vindbeskyttelse kan være viktigere enn vannbeskyttelse når du sklir nedover bakkene. Derfor er det kanskje best med hardshell eller isolerende plagg. Det er også mer fleksibelt med ventilasjonsglidelåser, de regulerer kroppstemperaturen når intensiteten varierer.

Skal du stå på langrenn? Denne aktiviteten har en tendens til å ha kontinuerlig høy intensitet, derfor kan du ofte hoppe over det isolerende mellomlaget. Fokuser i stedet på under- og skallag. Velg et syntetisk innerlag, de har best fukttransporterende egenskaper. Velg et skallag med høy pusteevne og vindbeskyttelse, slik at du holder deg varm uten å bli for varm.

Takle varierende temperaturer og intensitet når du er på fotturer.

Fottur er en aktivitet med mange varierende intensitetsnivåer. Temperaturene og værforholdene kan også variere mye i løpet av dagen, også på grunn av høyde eller omgivelser.

Innerlag: Velg et fukttransporterende og hurtigtørkende innerlag. Syntetiske innerlag er ofte best, men merinoull kan være enda bedre fordi den har luktbestandige egenskaper, spesielt hvis du legger ut på en fottur som varer i flere dager.

Mellomlag: En isolerende fleece er perfekt som mellomlag under fotturer. Den er lett å pakke sammen og veier lite, den kan også brukes som ytterlag dersom du ikke trenger beskyttelse mot vind eller regn.

Skallag: Hardshell og softshell er utmerkede ytterlag under fotturer. Når du trenger høy pusteevne er softshell utmerket, men hardshell beskytter bedre mot været. Hvis du vil ha det beste fra begge verdener kan du velge hardshell, som er lett og enkel å pakke sammen, hvis det regner kraftig kan du ha den over softshell.

Takle vind og regn under høyintensive aktiviteter som løping og sykling

Aktiviteter som er kontinuerlig høyintensive, som terrengløping og sykling, må ha høy pusteevne og utmerkede fukttransporterende egenskaper.

Innerlag: Bruk et fukttransporterende og hurtigtørkende innerlag. Syntetiske innerlag er best fordi de har eksepsjonelle fukttransporterende egenskaper.

Mellomlag: Fordi du blir varm og svetter vil du ofte ikke ha behov for mellomlag under høyintensive aktiviteter. En tynn fleece derimot kan være et godt alternativ hvis det er kaldt.

Skallag: Velg et pustende og elastisk skallag med vindbeskyttelse, i hvert fall foran. Pusteevne er essensielt. Hvis ytterlagets pusteevne ikke klarer å transportere bort svetten din, blir du gjennomvåt fra innsiden. Derfor bør du vurdere nøye hvor mye værbeskyttelse du har behov for, et vannavvisende plagg uten teknisk membran er ofte tilstrekkelig, og det vil som regel ha høyere pusteevne enn et vanntett plagg.

×