Fri frakt over 1000 NOK & 30 dagers fri retur
Svensk design og kvalitet
Vurdering på 4,6 og 630 000+ anmeldelser
Søk etter kategori, produkt, aktivitet..
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger
Dame
Herre
Tilbehør
Guider
Tilbud

Ullundertøy versus superundertøy: Hva skal du velge?

19. januar 2024

Å velge riktig undertøy er en viktig del av antrekket ditt. Det legger grunnlaget for at du kan regulere regulere kroppstemperaturen og transportere bort fuktighet fra huden når du er aktiv. Men det kan være vanskelig å velge riktig undertøy på grunn av de mange ulike materialene, tykkelsene og stilene som finnes. I denne guiden finner du alt du trenger å vite for å velge det beste underlaget for det du holder på med.

Ulike materialer til undertøy

Syntetiske materialer

  • Aktiviteter med høy intensitet

  • Eksepsjonell fukttransport

Undertøy i syntetiske materialer, også kjent som superundertøy, er det beste valget for aktiviteter med høy intensitet.De er svært fukttransporterende fordi de transporterer svetten raskt bort fra huden og tørker raskt. De er også slitesterke, enkle å ta vare på og tåler mye bruk og hyppig vask uten å miste formen eller egenskapene. Det er rett og slett et perfekt allround-undertøy som du kan bruke til mange ulike friluftsaktiviteter.

Det finnes imidlertid en ulempe med syntetiske materialer som polyester. De er ikke like gode å ha på seg under lange aktiviteter eller flere dager på rad. De har en tendens til å holde på vond lukt, og selv om de er gode til å transportere fuktighet bort fra kroppen, puster de ikke like godt som naturfibre. Superundertøy har heller ikke de samme isolerende egenskapene som ull, spesielt ikke når de blir våte, noe som betyr at de ikke varmer like godt når det er skikkelig kaldt ute.

Merinoull

  • Ulike intensitetsnivåer

  • Luktbestandig og perfekt for langvarig bruk

Undertøy i merinoull er perfekt for aktiviteter med varierende intensitet. De er svært gode til å transportere bort fuktighet og har en unik evne til å regulere kroppstemperaturen, slik at de holder deg varm i kaldt vær og kjølig i varmt vær. Ull har et høyt varme-til-vekt-forhold og kan holde deg varm, selv når det er vått, uten å være for tykt.

Merinoull er også naturlig antibakteriell og luktresistent, noe som gjør den egnet for langvarig bruk. Ofte trenger du ikke å vaske ullundertøy etter hver gang du har brukt det - det holder seg friskt så lenge du lufter det. Det er en fordel at du ikke trenger å vaske så ofte, for ull krever mer forsiktig håndtering fordi det er mindre slitesterkt enn syntetiske materialer. Det kan lettere bli skadet av slitasje eller miste formen hvis du ikke er forsiktig når du vasker det.

Kombinasjonen av ull og syntet

  • Varierende intensitetsnivåer

  • Slitesterkt og allsidig

Mange undertøy er laget av en kombinasjon av ull og syntet som polyester. Denne kombinasjon gjør undertøyet mer slitesterkt og motstandsdyktig mot slitasje, noe som gjør det egnet for tøffere utendørsaktiviteter. Ullen gjør også undertøyet mer isolerende og motstandsdyktig mot lukt. Med disse blandingsmaterialene får du altså det beste fra to verdener og et undertøy du vil ha på deg hele tiden.

Hvor varmt er undertøyet?

Hvor varmt et undertøy er, avhenger av flere faktorer, blant annet hvilke materialer som brukes, stoffets tykkelse og design. Generelt er ullundertøy varmere enn superundertøy, og tykkere stoffer isolerer bedre.

Materialets vekt har også betydning

Lightweight: Materialvektene varierer fra 130 g/m² til 180 g/m² og er beregnet på milde til kjølige forhold eller aktiviteter med høy intensitet.

Midweight: Mellomvektsalternativene ligger ofte mellom 180 g/m² og 220 g/m². De er mer isolerende og egner seg for kaldere vær eller moderat aktivitetsnivå.

Heavyweight: Tykke undertøy har en stoffvekt på mer enn 220 g/m² og er designet for ekstremt kalde forhold eller når du trenger maksimal isolasjon.

Design spiller også en rolle

Stoffets struktur og innside

Innsiden av undertøyet kan påvirke hvor isolerende plagget er. En vaffelstruktur eller en børstet innside skaper små luftlommer mellom materialet og huden. Disse luftlommene fanger opp og holder på varm luft, noe som forbedrer plaggets isolerende egenskaper.

Hette, balaklava, høy krage eller tommelgrep

For å holde varmen på kalde dager må du beskytte den nakne huden mot kald trekk. Underttrøyer med høy krage, hette eller integrert balaklava kan beskytte halsen og hindre at kald luft sniker seg inn. Tommelhull kan også gi ekstra varme til hender og armer. For å holde ermene trekkfrie er det bare å bruke hansker over tommelhullene.

Glidelås øverst

En undertrøye med glidelås øverst er ikke bare enklere å ta på, den har også andre fordeler. Ved aktiviteter med høy intensitet kan du trekke ned glidelåsen for bedre ventilasjon når du begynner å bli varm og svett. Dette er spesielt nyttig hvis intensiteten i aktiviteten varierer, og du ikke ønsker å måtte ta av og på flere lag.

Underlagsplaggene våre - varme, varmere, varmest

Vi får ofte spørsmål om underlagsplaggene våre og hvor varme de er. Det kan være vanskelig å avgjøre hva som er varmest, ettersom det avhenger av en rekke faktorer som materiale, tykkelse og design. Derfor har vi satt sammen en praktisk guide der vi rangerer undertøyene våre fra varmest til varmest. Alt for å gjøre det enklere for deg å finne din favoritt!

Stoffets vektMaterialeUtforming
North Merino185g/m², MidweightResirkulert polyester 70%, Merinoull 30%Børstet innside
Waffle220g/m², HeavyweightResirkulert polyester 92%, Elastan 8%Vaffelstruktur, høy hals med ½ glidelås
Outright180g/m², MidweightMerinoull 100%
Fuse MerinoMidweightViskose 30%, Merinoull 28%, Polyester 26%, Polyamid 16%Hette
Mount Merino180g/m², MidweightMerinoull 65%, Resirkulert polyester 35%
Sneaky BalaclavaMidweightPolyester 90%, Elastan 10%Balaklava
Uphill200g/m², MidweightResirkulert polyester 84%, Elastan 16%

Hvordan velge riktig undertøy

Så, med alt dette i bakhodet, hvordan kan du velge det beste undertøyet for deg?

For det første bør du vurdere materialet

Kombinasjon av ull og syntet: Dette er det mest allsidige underlagsmaterialet, som kombinerer egenskapene til både syntetiske materialer og merinoull for bedre slitestyrke, fukttransport, varmeregulering og luktmotstand.

Syntetiske materialer: De eksepsjonelle fukttransporterende egenskapene til syntetiske materialer gjør dem ideelle for aktiviteter med høy intensitet.

Merinoull: Ullens naturlige varmeregulering og luktresistens gjør den perfekt for langvarig bruk under varierende intensitet og værforhold. Merinoull er også mer isolerende enn syntetiske stoffer, så det holder deg varm uten å legge til ekstra masse.

Og så bør du vurdere tykkelsen på stoffet

Vekten eller tykkelsen på stoffet er ofte en god indikator på hvor isolerende underlaget vil være. Generelt er tykkere undertøy mer isolerende enn tynnere. Det er imidlertid viktig også å ta hensyn til materialet og andre egenskaper ved stoffet, for eksempel børstet innside.

Hvor mye isolasjon du trenger, avhenger av temperaturen ute og hvor aktiv du er. I kaldere vær trenger du mer isolasjon, mens intens aktivitet genererer varme og krever mindre isolasjon. Her er et jukseark som du kan bruke som utgangspunkt:

Husk alltid å ta hensyn til dine egne behov og preferanser. Hvis du ofte fryser, trenger du mer isolasjon for å holde varmen. Hvis du derimot har en tendens til å føle deg varm, trenger du vanligvis mindre isolasjon for å holde en god temperatur.

Og til slutt, sørg for at passformen er god

Når du velger undertøy, er passformen avgjørende for hvor godt det fungerer. Det skal forme seg etter kroppen, sørge for effektiv fukttransport og være fleksibelt under flere lag med klær. Men den må ikke sitte for stramt - du vil ha bevegelsesfrihet og god blodsirkulasjon. En litt lengre trøye er smart. Pass på at den går under linningen, slik at den holder seg på plass og ikke glir opp.

Til skikjøring kan longs i ¾ lengde være et godt valg. De reduserer stoffvolumet i støvlene, noe som gjør det mer komfortabelt. Og hvis du bruker ryggsekk, er de forskjøvede skuldersømmene en redningsplanke som forhindrer irriterende gnagsår under lange turer.

Det første trinnet i lag-på-lag-prinsippet

Underlaget er bare det første trinnet i lag-på-lag-prinsippet. Hovedformålet er fukttransport, men det er også et viktig første skritt for å holde varmen. Les vår Lag-på-lag-guiden vår for flere tips om hvordan du kler deg riktig i kaldere vær.

×