Hva er forskjellen mellom hardshell og softshell?
Når du leter etter skallag, vil du mest sannsynlig finne to forskjellige typer skall, hardshell og softshell. De har ulike fordeler, og det kan være vanskelig å velge det som er best for deg og dine behov. Her skal vi se på fordeler og ulemper ved softshell versus hardshell for å gjøre det lettere å velge riktig ytterlag for deg og ditt eventyr.

Velge hardshell eller softshell?
Når du leter etter skallag, vil du mest sannsynlig finne to forskjellige typer skall, hardshell og softshell. De har ulike fordeler, og det kan være vanskelig å velge det som er best for deg og dine behov. Her skal vi se på fordeler og ulemper ved softshell versus hardshell for å gjøre det lettere å velge riktig ytterlag for deg og ditt eventyr.
Hardshell | Softshell |
---|---|
Alltid vanntett membran | Ofte uten membran |
DWR-belegg | DWR-belegg |
Tapede sømmer og vannavstøtende glidelåser | Ingen tapede sømmer eller vannavstøtende glidelåser |
Lett, og sammenleggbar | Tyngre, tykkere og varmere |
Pustende | Mer pustende |
Vindtett | Vindtett |
Ikke fôret | Kan være fôret med fleece |
Hva er et hardshell?
Hardshell består av to til tre lag materiale som er laminert sammen. Ytterstoffet er ofte et tynnere og lettere vevd stoff i polyuretan. Det andre laget er membranen som gjør materialet vanntett og pustende. For å beskytte membranen er det festet et tynt fôr på innsiden, slik at materialet totalt er på tre lag. Iblant ganger ser du 2 eller 2,5-lags skallklær, det betyr at fôret ikke er laminert på innsiden. I stedet kan de ha et løst nettingfôr eller et trykt eller sprayet materiale på innsiden av klærne.
Ytterstoffet på hardshell-klærne er behandlet med et DWR-belegg for å hindre at regnvann trenger inn i ytterstoffet og hjelpe membranen å fungere optimalt. Hardshell-klær bør også ha tapede sømmer og vannavstøtende glidelåser for å redusere muligheten for vann å komme gjennom.
Tradisjonelt er hardshell mer motstandsdyktig mot regn enn softshell, men også mindre pustende, stivere, støyer mer og er ikke like fleksibelt. Mye av dette skyldes den vanntette membranen, men det har skjedd mye på det tekniske området de siste årene, og nå er membraner tøyeligere, mykere og mindre støyende. Når du velger hardshell-klær, så se etter stretch som gjør klærne behageligere å ha på.
Membranens vanntetthet måles i hvor mye vanntrykk membranen tåler før vann lekker igjennom, jo høyere vurdering desto høyere vanntrykk tåler materialet. Du kan lese mer om vanntetthetsvurderinger i vår vanntetthetsguide.
Fordeler og ulemper med hardshell
Hardshell gir den beste værbeskyttelsen fordi de er laget i et tettere vevd ytterstoff, en vanntett membran, DWR-belegg, tapede sømmer og vannavstøtende glidelåser. Membranen har god pusteevne, men er ikke like pustende som uten membran.
De er lette, og enkle å legge sammen, men de er ofte tynne fordi de ikke er fôret. Hvis temperaturen faller, må du ta på deg flere lag med klær for å holde varmen. Hardshell er ikke så tøyelige og kan støye mer enn softshell. Du bør velge hardshell-klær for aktiviteter med høy intensitet og når været er ustabilt.
Hva er softshell?
Softshell-klær er som navnet sier, mykere enn hardshell. Ytterstoffet er en tynn og elastisk polyester som er vevd eller strikket. Fôret i softshell-materialet er ofte litt tykkere og laget av fleece. Det er dette fôret som gjør softshell-klær mykere og tykkere sammenlignet med klær i hardshell. Det tykkere fôret gjør softshell-klær varmere enn hardshell, og du trenger ikke alltid et varmende lag under for å holde varmen.
Softshell-klær leveres med eller uten membran, men de er alltid behandlet med et DWR-belegg som gjør dem mer motstandsdyktige mot regn. DWR-belegget gjør at regndråper legger seg som perler på toppen av ytterstoffet, og øker tiden det tar før vann trenger inn i ytterstoffet.
På grunn av det tykkere og luftigere fleecefôret, har ikke softshell tapede sømmer og er dermed mindre motstandsdyktig mot jevnt eller kraftig regn. Uten tapede sømmer utgjør ikke vannavstøtende glidelåser den store forskjellen, derfor er det få softshell-materialer som har det.
Fordeler og ulemper med softshell
Softshell er elastisk og gir deg stor bevegelsesfrihet. Ofte har de ikke vanntett membran, og det gjør dem mer pustende enn hardshell, men også mindre motstandsdyktige mot vind og regn.
Mange softshell er fôret med fleece som varmer litt, og de kan derfor sammenlignes med en fleece når det gjelder varme. Et softshell kan brukes som et ytre lag under mindre tøffe værforhold, eller som et mellomlag med hardshell over. Du bør velge softshell hvis du vil ha allsidige og elastiske klær med god pusteevne og med standard værbestandighet. De blir mest sannsynlig de uteklærne du bruker mest, fordi de egner seg til hverdagsbruk hele året.