Fri frakt over 1000 NOK & 30 dagers fri retur
Svensk design og kvalitet
Vurdering på 4,6 og 620 000+ anmeldelser
My Pages icon
Cart icon
Dame
Herre
Tilbehør
Guider
Tilbud

Hvordan vaske vanntette klær

25. april 2023

Vanntette klær er påkrevde plagg for alle som elsker fritidsaktiviteter. Om du tar godt vare på dem, vil de vare lenger og den vanntette beskyttelsen vil virke som den skal. Nå skal vi veilede deg stegs for steg gjennom hvordan vaske dine vanntette plagg.

Men først: trenger du egentlig vaske dem?

Selv når det er mulig, og enkelte ganger også anbefalt, at du vasker dine vanntette plagg, bør du likevel gjøre dette så sjelden som mulig. Ved å rengjøre dem flekkvis med en fuktig klut, eller lufte dem, kommer du langt. Allikevel er det enkelte tegn du bør se etter som fortelle deg at det er på høy tid med vask av dine vanntette klær:

Gjørmete eller synlig skitne plagg; når utstyret eller klærne dine har gjørmeklumper eller er synlig skitne flere steder, da er det på tide å vaske dem. Rent bortsett fra at de er skitne, vil gjørme og skitt virke inn på DWR-belegget (Durable Water Repellent) og forårsake at vannet trenger raskere gjennom ytterstoffet slik at plagget ikke puster like godt.

Klærne dine vil da 'svette'. Et godt tegn på at du må vaske klærne og enten reaktivere eller gjenta DWR-behandlingen, er når vannet ikke lenger perler seg på plaggets overflate, men pipler gjennom ytterlaget på plagget. En våt ytterside har ingen effekt på vanntettheten av membranen, men den vil redusere plagget pusteegenskaper, noe som igjen vil gjøre at turene dine i skog og mark ikke lenger vil være like hyggelige som før.

Lær mer: Hva er DWR?

image

Vaske vanntette klær i vaskemaskin

Forberedelse

Om du forbereder klærne før du vasker dem, vil det minske risikoen for å skade DWR-belegget og membranen. Gå gjennom alle lommer og fjern løse deler; lukk alle glidelåser og borrelåsstropper; vreng klærne. Dette vil minimere slitasje på klærne, noe som kan forårsake at DWR-belegget slites fortere.

Vask

Når du vasker vanntette klær, er det viktig at det gjøres så skånsomt som mulig. Det gjelder både vaskeprogrammet du velger, og vaskemiddelet som benyttes.

Valg av vaskemiddel

Velg et vaskemiddel som er pH-nøytralt - noen ganger er pH på mellom 6 og 8 greit for vask av vanntette klær. Vanlige vaskemidler er ofte mer alkaliske, noe som gjør at DWR-belegget forringes. Ha ikke vaskemiddelet inn i vaskemaskinen sammen med klærne. Isteden skal du ha det i såpedispenseren slik at det distribueres på rett tid under vaskesyklusen. Bruk ikke mer vaskemiddel enn nødvendig - klærne blir ikke renere av det.

Bruk aldri tøymykner når du vasker vanntette klær! Tøymykner tetter porene på membranen og ødelegger plaggets pusteegenskaper for alltid.

Innlegging i og innstilling av vaskemaskinen

Overfyll ikke vaskemaskinen. Vask heller de vanntette klærne dine separat og kun noen få av gangen slik at de ikke gnisser mot andre klær under vaskeprosessen. Innstill temperaturen på 30 °C og velg et skånsomt sentrifugeringsprogram. Husk å sjekke vaskeetiketten for hva plagget tåler av maksimal vanntemperatur.

Tørking

Tørking og reaktivering av DWR-behandling er svært viktig for at et vanntett plagg skal holde på sine egenskaper.

Henge til tørk

Når du tar klærne ut a vaskemaskinen, skal du henge dem til tørk slik at vannet renner av. Eventuelt ute, over et badeklar eller i dusjen er perfekt. Når alt vannet har rent av, skal du vrenge klærne riktig vei igjen og la dem tørke helt.

Reaktivere DRW med varme

For å reaktivere DWR-belegget på klærne skal du legge dem i en tørketrommel i 20-30 minutter.

Har du ikke tørketrommel? Da kan du bruke et strykejern for å reaktivere DWR-belegget. Sett strykejernet på null damp og litt varme (ikke varmt). Legg et håndkle mellom strykejernet og plagget og stryk det forsiktig. Bruk ikke strykejernet rett på det vanntette plagget!

Lekker det gjennom det vanntette plagget ditt?

Så lenge den vanntette membranen ikke er skadd, er de vanntette plaggene dine fremdeles vanntette. Men det kan føles som som om de lekker dersom pusteegenskapene er forringet.

Om det føles som om vannet lekker gjennom plagget etter at du har vasket det vanntette plagget, kan det være at du ikke har fått reaktivert DWR-behandlingen godt nok og at du må behandle plagget på nytt. Du kan teste DWR-behandlingen ved å spraye klærne dine med vann fra en spruteflaske. Dersom vannet perler seg utenpå plagget, er DWR-behandlingen god. Dersom stoffet blir mørkere og vannet brer seg som en flekk på stoffet, må DWR-behandlingen reaktiveres eller påføres på nytt.

Alle vanntette klær er laget av materialer som er DWR-behandlet under produksjonsprosessen. Over tid og ofte bruk vil allikevel denne behandlingen slites av og da må du gjenta påføringsprosessen for at plaggene skal forbli vannavstøtende og ha samme pusteegenskaper som før.

Lær hvordan du påfører DWR-belegg på nytt på dine vanntette klær.

×