Fri frakt over 1000 NOK & 30 dagers fri retur
Svensk design og kvalitet
Vurdering på 4,6 og 720 000+ anmeldelser

Slik velger du det beste mellomlaget

15. november 2024

Et isolerende og varmende mellomlag kan utgjøre hele forskjellen under aktiviteter i kaldt vær. Enten du kjører på stier, opp bakker eller bare har det gøy i snøen, er det riktige mellomlaget det hemmelige våpenet ditt mot kulden. Men hvilket mellomlag bør du velge? Det avhenger av kroppstemperaturen, aktiviteten og værforholdene. La oss se nærmere på de forskjellige mellomlagene.

Hva er et mellomlag?

Mellomlaget er en viktig del av lagdelingssystemet som brukes i utendørsaktiviteter for å holde varmen og beskytter deg i ulike værforhold. Det er plassert mellom under- og ytterlaget, mellomlagets viktigste jobb å isolere ved å fange opp kroppsvarmen. Det holder deg varm under kalde forhold.

I tillegg til å holde deg varm, bidrar mellomlaget også til å styre fuktighet. Det transporterer svetten bort fra innerlaget slik at det fordamper, og holder deg tørr og komfortabel under fysiske aktiviteter.

Når du velger et mellomlag, er passformen viktig. Hvis mellomlaget er for stramt, kan det begrense bevegelsen og komprimere isolasjonen, det vil redusere evnen til å fange opp luft og holde deg varm. Hvis mellomlaget er for løst, kan det skape åpninger som lar kald luft trenge inn, og på denne måten fungere mot sin hensikt.

Ulike materialer i mellomlag

Fleece

Fleece er perfekt på dager med milde til moderate temperaturer, når du trenger å holde deg tørr og varm. Fleece er spesielt godt egnet under høyintensive aktiviteter der du svetter og trenger god pusteevne og fukttransporterende egenskap. Derimot kan tykkelsen, som trengs under svært kalde forhold for å holde varmen, bli for klumpete og begrense bevegelsesfriheten.

Fordeler

  • Pusteevne: Gjør det mulig å transportere bort fukt slik at du holder deg tørr.

  • Hurtigtørkende: Tørker raskt for å forhindre at du føler deg kald og klam.

  • Varig: Holder seg godt etter hyppig bruk og vask.

Ulemper

  • Mindre vindbestandig: Kan kreve et ekstra vindtett lag i vind.

  • Mer klumpete enn andre alternativer: Kan være mindre komprimerbart og ta opp mer plass i sekken.

Dunisolasjon

Dunisolasjon er det varmeste alternativet som er minst klumpete, derfor er det et utmerket valg for aktiviteter i kaldt vær. Dun kan komprimeres enkelt og gjør det lett å pakke ned, derfor er det perfekt under kalde skiturer, i ryggsekken, under fotturer på fjellet og lavintensive aktiviteter. Dun er imidlertid ikke like effektivt under våte forhold, fordi når dunet er vått klumper det seg og mister de isolerende egenskapene.

Fordeler

  • Utmerket varme-til-vekt-forhold: Varmer mye uten at det veier for mye.

  • Svært komprimerbart: Blir lite når det pakkes ned, og gjør det derfor enkelt å ta med seg i sekken.

Ulemper

  • Mindre isolerende når det er vått: Dun mister de isolerende egenskapene når det blir vått, det kan være en ulempe under fuktige forhold.

  • Krever mer omsorg: Trenger forsiktig håndtering og vedlikehold for å beholde egenskapene og effektiviteten.

Syntetisk isolasjon

Syntetisk isolasjon er flott på de våte og kalde dagene. Det er litt tykkere enn dun, men har fortsatt et høyere varme-til-vekt-forhold enn fleece, derfor er den et allsidig alternativ for aktiviteter som ski og snowboard. Evnen til å holde på varmen når den er våt og de hurtigtørkende egenskapene gjør den til et pålitelig valg i uforutsigbart vær.

Fordeler

  • Den holder på varmen når den er vått: I motsetning til dun, opprettholder syntetisk isolasjon en isolasjonsevne, selv når den er fuktig.

  • Pusteevne: Gjør det mulig å transportere bort fukt slik at du holder deg tørr.

  • Hurtigtørkende: Tørker raskere enn dun og forhindrer at du føler deg kald og klam.

Ulemper

  • Tyngre og klumpete enn dun: Selv om den gir deg god isolasjon, har den en tendens til å være tyngre og mer klumpete enn dun.

  • Ikke like komprimerbar: Tar mer plass i sekken sammenlignet med dunisolasjon.

Egenskaper i mellomlag, som du bør se etter

Når du velger et mellomlag, bør du se etter disse egenskapene for å sikre komfort, funksjonalitet og allsidighet:

Tommelhull: Disse forhindrer ermene å gli oppover når du tar på deg de ulike lagene, og gjør det lettere å ta på en jakke over.

Hetter: Hetter på mellomlag som ekstra varme og isolasjon for hodet og nakken. De kan imidlertid føles klumpete hvis skalljakken også har en hette, derfor er det mer praktisk med mellomlag uten hette. I tillegg er hetter på mellomlag sjelden kompatible med hjelmer og kan være i veien når du går på ski, snowboard eller sykler.

Elastisitet: Sørg for at mellomlaget er elastisk, spesielt rundt skuldrene, slik at du kan får god bevegelsesfrihet.

Glatt overflate: En glatt stoffoverflate bidrar til at lagene glir lett over hverandre når du tar dem på, uten at de setter seg fast.

Allsidighet: Velg mellomlag som kan fungere som ytterlag når været er mildt.

Glidelåser: Mellomlag med halv glidelås er supert når du trenger ekstra ventilasjon uten å måtte ta av hele mellomlaget. Mellomlag med hel glidelås er nyttig når du raskt ønsker å fjerne eller ta på deg mellomlaget under aktiviteter.

Vester: Vester gir varme til kroppens midtparti samtidig som armene får mer bevegelsesfrihet.

Lengde: Lange sømkanter forhindrer mellomlaget fra å gli opp slik at kald luft trenger inn.

Populære artikler

Ullundertøy versus superundertøy: Hva skal du velge?

Hva du skal ha på deg på ski

Veiledning til lag-på-lag-prinsippet

Lukk dette funksjonen