Fri frakt over 1000 NOK & 30 dagers fri retur
Svensk design og kvalitet
Vurdering på 4,6 og 630 000+ anmeldelser
Søk etter kategori, produkt, aktivitet..
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger
Dame
Herre
Tilbehør
Guider
Tilbud

Hva er varig vannavstøtende (DWR)?

25. april 2023

Varig vannavvisende/Durable Water Repellent, forkortet DWR, er en spray eller behandling med vask som gjør utsiden av yttertøy og fritidsutstyr mer motstandsdyktig mot vann.

Det er en viktig bestanddel i konstruksjonen av vanntette klær, men er ikke det som gjør dem vanntette. Det er den laminerte membranen mellom produktets ytterside og fôret som gjør et plagg vanntett. DWR-belegget gjør at yttersiden ikke mettes med vann. Når yttersiden er våt, reduseres membranens pusteevne og du føler deg fuktig og klam, spesielt hvis du er varm og svett.

Iblant kan det føles som om de vanntette klærne lekker vann, men det skyldes bare at yttersiden er gjennomvåt og at kroppsfuktigheten er fanget på innsiden av klærne. DWR-behandlingen gjør ikke klærne mer vanntette, men bidrar til at de fungerer bedre på andre områder, og det gjør dem mer behagelig å ha på og forbedrer bruksopplevelsen av dem.

Les mer: Hva er forskjellen mellom vanntett, vannavstøtende og vannavvisende?

Hvordan virker DWR?

DWR-belegget er en kjemisk behandling som gjør utsiden av stoffet hydrofobisk. Det skyldes at den danner en film på yttersiden som reduserer overflatespenningen i stoffet. Det oppstår en høyere kontaktvinkel mellom yttersiden av stoffet og vannet som er i kontakt med det slik at vannet perler seg, dråpene blir rundere og derfor lettere å avvise.

Denne filmen kan slites av over tid eller brytes ned på grunn av smuss og oljer fra kroppen. Det skyldes at kontaktvinkelen mellom stoffets ytterside og vannet er blitt mindre og følgelig at overflatespenningen i stoffet har økt. Vannet lar seg ikke lenger fullstendig avvise, men vil i stedet spre seg ut over, klamre seg til yttersides og til slutt trekke inn i stoffet.

Hvordan vedlikeholde DWR

image

DWR-belegget slites av over tid hvis plagget brukes og vaskes mye. For at utstyret skal fungere optimalt, må du reaktivere eller behandle plagget med DWR på nytt.

Men hvordan vet du om DWR fungerer? Du kan enkelt teste DWR-belegget på utstyret ved å fylle en sprayflaske med vann og spraye på det. Hvis vannet perler seg på overflaten av stoffet og lett faller av når du rister plagget – fungerer DWR-belegget som det skal. Hvis vannet trekker inn i ytterstoffet og gjør det mørkere – fungerer ikke DWR-belegget som det skal, og du må aktivere det på nytt eller påføre det igjen.

Hver gang du vasker klær som er behandlet med DWR, må du reaktivere belegget med varme. Det gjør du enkelt ved å legge klærne i tørketrommelen i 20–30 minutter, eller ved å stryke dem på lav varme uten damp og med et håndkle mellom strykejernet og stoffet. I vår veiledning om vask av vanntette klær, kan du lære mer om hvordan du reaktiverer DWR.

Hvis vask og reaktivering wer ikke er nok, er DWR-belegget på utstyret ditt utslitt og må påføres på nytt. Du må kanskje gjøre dette hver 3.–6. måned avhengig av hvor ofte du bruker utstyret ditt. I vår veiledning om hvordan du gjør klær og fritidsutstyr vanntett, kan du lese mer om hvordan du påfører DWR på nytt med spray-behandling.

×