Fri frakt over 1000 NOK & 30 dagers fri retur
Svensk design og kvalitet
Vurdering på 4,6 og 600 000+ anmeldelser
Cart icon
Dame
Herre
Tilbehør
Guider
Tilbud

Hvordan gjøre klær og fritidsutstyr vanntette

25. april 2023

Hvis du er mye ute i naturen, må du være forberedt på all slags vær. Ved å gjøre klær og fritidsutstyr vanntette, vil de avvise både vann og smuss, og dermed yte bedre og vare lenger.

Selv om vi kaller det å vanntette, dreier det seg mer om å øke klærnes og fritidsutstyrets evne til å avvise vann. Selve vanntettheten skyldes materialene som brukes i produktene, som oftest en vanntett membran. I vår guide om vanntetthet kan du lese mer om forskjellen mellom vanntett, vannavvisende og vannavstøtende.

image

Om å bruke DWR-sprayen

Varig, vannavvisende/Durable Water Repellancy, DWR, er en behandling med væske som sprayes på eller vaskes inn i materialet. Mye yttertøy og fritidsutstyr er laget av materialer som er behandlet med DWR under produksjonsprosessen. Men med tid og bruk svekkes effekten av behandlingen som derfor må gjentas.

Vi anbefaler at du påfører DWR på nytt hver 3.-6. måned, når du har brukt det mye eller når vannet ikke lenger perler seg på overflaten av materialet.

Slik gjør du det:

  1. Forsikre deg om at klær, sko eller vesker er rene og tørre. Hvis du skal bruke DWR om igjen på vanntette klær, anbefaler vi deg å lese gjennom veiledningen om vask av vanntette klær først.

  2. Spray et jevnt lag med DWR-spray over plagget eller fritidsutstyret. Spray fra en avstand på ca. 20 cm.

  3. La det lufttørke et par minutter og tørk deretter bort overflødig væske. Du må kanskje påføre et strøk til på utsatte områder som albuer, skuldre og knær.

  4. La plagget eller fritidsutstyret lufttørke helt og vent ca. 24 timer før du tar det i bruk.

image

Aktiver DWR med varmebehandling

Enkelte DWR-behandlinger må aktiveres med varme. Vår DWR-spray må ikke aktiveres med varme, men det vil fremskynde prosessen og forbedre effektiviteten lite grann.

Med en tørketrommel. Du kan varmeaktivere DWR på klær ved å legge dem i tørketrommelen på lav varme i ca. 20–30 minutter.

Med strykejern. Du kan også bruke et strykejern for å aktivere DWR-belegget. Sett strykejernet på lav varme, ikke for varmt, og uten damp-funksjon. Stryk klærne forsiktig med et tynt håndkle mellom strykejernet og klesplagget. Ikke stryk rett på stoffet hvis det ikke står at det er greit på vaskeetiketten.

Med hårføner. Utstyr som sko og vesker som ikke kan strykes eller tørkes i tørketrommel, kan varmes opp med en hårføner. Føn utstyret fra en avstand på ca. 20 cm på en varm, men ikke for varm innstilling, slik at du ikke ved et uhell smelter eller brenner noe.

Hva kan du bruke den på?

Du kan bruke DWR-spray på de fleste ytterklær og utstyr.

JakkerBukserUtstyr
Cyclone Rescue JacketsRVRC GP CollectionRaincover
Typhoon JacketsNordwand CollectionExplor Seat Pad
Aphex Pro JacketsSilence Proshell PantsTrailknit Waterproof Hiking Sneakers
Whisper JacketsCyclone Rescue PantsPhantom Trail Low Hiking Shoes
Monsoon JacketsAphex Pro PantsPhantom Trail Mid Waterproof Hiking Boots
Outdoor AnorakWhisper PantsExplor Backpack
Wander Pro JacketTyphoon Pants
Silence Proshell JacketsSilence T-zip Pants
Helium Down JacketSilence Pants
Flex Down JacketTrail Pants
Hybrid Jacket 3.0Hiball Pants
Trail JacketsAdrenaline Outdoor Jeans
Hiball JacketsBouncer Highwaist Jeans
Daybreak Pants
Explorer Outdoor Jeans
Suspect Outdoor Pants

Bruk av varmevoks

Før tekniske materialer og vanntette membraner eksisterte, brukte folk voks eller fett for å gjøre klærne vannavstøtende. Og i våre dager er det fortsatt en god måte for å gi klær litt ekstra beskyttelse.

På samme måte som med DWR, slites voksen av når du bruker og vasker klærne. Vi anbefaler derfor at du påfører den på nytt minst én gang per år. Hvis du bruker og vasker det ofte, må du kanskje påføre det på nytt oftere.

Slik gjør du det:

  1. Vask klærne du vil vokse og sørg for at de er helt tørre.

  2. Gni et lag voks inn i stoffet. Du skal tydelig kunne se hvor du har påført den.

  3. Varm voksen forsiktig med en hårføner eller varmepistol slik at den smelter inn i stoffet. Hold hårføneren eller varmepistolen litt unna stoffet for at du ikke overoppheter det.

  4. Sjekk sømmene ekstra nøye, her må du kanskje påføre mer voks og varme dem opp igjen.

  5. Se over klærne og sjekk om du har oversett enkelte steder. Du kan legge voksen lagvis inntil du er sikker på at alt er dekket. Men husk å smelte den inn i stoffet på lav varme.

  6. La klærne tørke helt og la dem hvile i 24 timer før du tar dem i bruk.

image

Hva kan du bruke den på?

Varmevoks kan bare brukes på vevde materialer som vår polyester- og bomullsblanding. Den skal Ikke bruk den på elastiske stoffer, skallstoffer eller vanntette stoffer. Til dem anbefaler vi i stedet DWR-sprayen.

JakkerBukserUtstyr
Outdoor AnorakNordwand CollectionExplor Seat Pad
Outdoor ParkaRVRC GP Collection
Wander Pro JacketWander Pro Pants
Wander Pro Shorts
×